Receptet kommer i original från ett nummer av Elle mat och vin men jag har ändrat lite i det. Hur som helst så tycker jag att det här är den perfekta sommarrätten, eller, den perfekta rätten när man längtar efter sommar. Sådär som det känns i hela bröstet just nu.
Lägg gärna lite energi på att hitta mogen persika, det blir så mycket godare då. Finns inte det så skulle jag säga att man kan ersätta den med vilken lite sötare frukt som helst. Hatar man frukt i mat går det fint att hoppa över den men då kanske man ska söta yoghurten lite extra för att få balans? För övrigt använder jag mindre och mindre flytande honung och mer och mer agavesirap istället i min matlagning. Den har ingen bismak (höhö) och är ett fantastiskt bra sötningsmedel. Testa gärna! Till sist: Vegetarianen kan med enkelhet byta ut kycklingen mot quorn eller halloumi.
Allright. Så här gör man Sommarsallad med kyckling, persika, avokado, dukkah och myntayoghurt:
För cirka 4 personer
Kycklingen:
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
Salladen:
1 påse marchésallad
2-3 mogna persikor, klyftade
2 avokado, skivade
1 knippe färsk kök, skivade
1 ask körsbärstomater, i kvartar
olivolja
1/2 citron, pressad
Dukkah:
50 g hasselnötter, hackade
2 msk sesamfrön
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
Myntayoghurt:
2 dl matyoghurt
1 liten vitlöksklyfta, riven
3 msk färsk mynta, hackad
1/2 pressad citron
1-2 tsk agavesirap eller flytande honung
2 tsk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienserna till myntayoghurten. Smaka av med salt och extra honung och citron om det behövs.
- Rosta alla ingredienserna utom saltet till dukkahn i en torr stekpanna i cirka 3-4 minuter. Håll koll för kryddorna bränns lätt. Mixa eller mortla sedan kryddorna tillsammans med saltet innan det svalnat helt.
- Stek eller grilla kycklingen hastigt, salta och peppra.
- Lägg upp salladen och alla härliga grönsaker och frukter på ett fat. Ringla över olivolja och pressa citronen över salladen.
- Servera salladen med kycklingen, dukkah och myntayoghurt separat. Eller varva sallad med kyckling och strö dukkah över salladsfatet men servera myntayoghurten separat.
Låter galet gott! Jag älskar persika i sallader! Och kryddblandningen! Måste testas!
SvaraRaderaDet var så HIMLA GOTT! Fräscht och lätt och samtidigt väldigt smakrikt. En så kallad succé!
RaderaÅh, nu vet jag precis vad jag ska bjuda tjejgänget på i stugan i sommar :-)
SvaraRaderaÅh ja! Vilken perfekt grej att bjuda på!
Radera