onsdag 3 juni 2015

Den perfekta sommarsalladen med kyckling, persika, avokado, dukkah och myntayoghurt

Bli inte rädd när ni ser ingredienslistan. Det här är en busenkel rätt att göra, med smaker som är helt otroliga. Att servera en sallad och kyckling med en kryddblandning som man sprinklar över efter eget behag är rätt genialt när man har familjemedlemmar som kan vara rätt obekväma med nya smakkombinationer. Jag valde att servera de olika delarna separado så att alla vid bordet kunde välja själva vad de ville ha. Alla var belåtna med detta upplägg men allra godast blev det dock när man fick tuggor med allt representerat. HERREGUD VAD GOTT DET HÄR VAR! jag blir helt sugen igen nu när jag bloggar om rätten.

Receptet kommer i original från ett nummer av Elle mat och vin men jag har ändrat lite i det. Hur som helst så tycker jag att det här är den perfekta sommarrätten, eller, den perfekta rätten när man längtar efter sommar. Sådär som det känns i hela bröstet just nu.

Lägg gärna lite energi på att hitta mogen persika, det blir så mycket godare då. Finns inte det så skulle jag säga att man kan ersätta den med vilken lite sötare frukt som helst. Hatar man frukt i mat går det fint att hoppa över den men då kanske man ska söta yoghurten lite extra för att få balans? För övrigt använder jag mindre och mindre flytande honung och mer och mer agavesirap istället i min matlagning. Den har ingen bismak (höhö) och är ett fantastiskt bra sötningsmedel. Testa gärna! Till sist: Vegetarianen kan med enkelhet byta ut kycklingen mot quorn eller halloumi.

Allright. Så här gör man Sommarsallad med kyckling, persika, avokado, dukkah och myntayoghurt:

För cirka 4 personer

Kycklingen:
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
Salladen:
1 påse marchésallad
2-3 mogna persikor, klyftade
2 avokado, skivade
1 knippe färsk kök, skivade
1 ask körsbärstomater, i kvartar
olivolja
1/2 citron, pressad
Dukkah:
50 g hasselnötter, hackade
2 msk sesamfrön
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
Myntayoghurt:
2 dl matyoghurt
1 liten vitlöksklyfta, riven
3 msk färsk mynta, hackad
1/2 pressad citron
1-2 tsk agavesirap eller flytande honung
2 tsk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
  • Blanda ihop alla ingredienserna till myntayoghurten. Smaka av med salt och extra honung och citron om det behövs.
  • Rosta alla ingredienserna utom saltet till dukkahn i en torr stekpanna i cirka 3-4 minuter. Håll koll för kryddorna bränns lätt. Mixa eller mortla sedan kryddorna tillsammans med saltet innan det svalnat helt.
  • Stek eller grilla kycklingen hastigt, salta och peppra.
  • Lägg upp salladen och alla härliga grönsaker och frukter på ett fat. Ringla över olivolja och pressa citronen över salladen.
  • Servera salladen med kycklingen, dukkah och myntayoghurt separat. Eller varva sallad med kyckling och strö dukkah över salladsfatet men servera myntayoghurten separat.

4 kommentarer:

  1. Låter galet gott! Jag älskar persika i sallader! Och kryddblandningen! Måste testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så HIMLA GOTT! Fräscht och lätt och samtidigt väldigt smakrikt. En så kallad succé!

      Radera
  2. Åh, nu vet jag precis vad jag ska bjuda tjejgänget på i stugan i sommar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh ja! Vilken perfekt grej att bjuda på!

      Radera