onsdag 18 mars 2015

LP-plattans comeback

Nej, den kanske inte är så stor som en LP-platta. Inte just på den här bilden, i den där situationen. Men den är där. Svettfläcken under armen. Det är min nya ständiga följeslagare och den får mig att känna mig som att jag är tillbaka till 80-talet. För det var väl då man senast såg den?

Men jaja. Det här är tydligen priset man får betala när man inte vill smeta aluminium fulla armhålan? Och trots att jag vet varför den dyker upp, den lille svettisen, så tycker jag ändå att den är ganska jobbig. Att ha svettfläckar igen har gjort mig enormt självmedveten och även om jag vill vara en fri kvinna etc så har jag ändå svårt att förlika mig med att jag ska vara ett statement. För det är så det känns. Att jag är Kvinnan Med Fria Armhålor liksom. Men okej, KÄMPA Ekan, för nu är du hon. Kvinnan som ger ekoarmhålan ett ansikte.

En dag jag minns alldeles särskilt var när vi skulle spela in Nannes vinterprat och den (svettringen alltså) på riktigt började närma sig CD-skivaformat. Vi hade en studio inne på eko-redaktionen (SR Ekot ni vet, tusen högpresterande och skarpa människor) och jag satt bredvid en tekniker som jag aldrig hade aldrig träffat förut och HERREGUD vad jag jobbade med armbågarna tätt tryckt mot torso den dagen. Till sist var jag tvungen att göra det jag alltid gör nu för tiden med nya människor. Jag adresserade våra växande blöta sidekicks och så var det ur världen. Teknikern skrattade, Nanne skrattade medan ekoredaktionen förblev ovetande (jag basunerade inte ut denna egentligen helt ointressanta information till hela desken utan jobbade armbåge/torso-grejen när jag gick till och från skrivaren).

I alla fall.

Anledningen till att jag slutade med vanlig effektiv deo, som den skulle kunna kallas, är nämligen inte bara pga alla gifter och skit utan också för att jag ofta ofta hade problem med kli. Och när jag till sist insåg att jag stod mellan de två hötapparna: bete mig som en en apa med kliet eller ha svettringar the size of Mexico föll valet på den senare. Det har visat sig att svettiga armhålor kan vara en riktig icebreaker i samtal med nya människor. Helt seriöst alltså.

Så jag har svettiga armhålor – stor grej? Nej. Eller jo. Eller äh. Jag försöker embrejsa det hela men med varierat resultat. På lunchmötet igår körde jag armbåge mot torso-metoden, på eftermiddagsmötet jag har om en stund? Vi får se. Men om det skulle vara någon som har testat någon ekodeo som är aningen mer effektiv än LP-plattans comeback? Meddela mig gärna.

ps. Jag har testat c/o Gerds variant och Urtekrams no perfume deo och tycker att de funkar lika bra mot dålig lukt och lika dåligt mot svettningar. Skillnaden i pris är ju däremot stor.

24 kommentarer:

 1. Ett tips! Pröva bikarbonat under armarna. Bikarbonat ska tydligen vara the new shit --> http://www.expressen.se/halsoliv/bikarbonat-som-en-skonhetsprodukt/.

  Hepp hepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar vilket mirakelmedel! Här ska det bikarbonattestas!

   Radera
 2. Ekomamma i stan tipsade om deos häromveckan. Kanske kan någon av dem funka även för Ekan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra! Detta hade jag missat! Tack!

   Radera
 3. http://blog.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-deodorant/

  Detta?:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade detta! Vilken otroligt fin hemsida. Tack för tips!

   Radera
 4. Jag använder den deo man kan köpa på Life-butikerna, lär mig aldrig vad den heter. Tycker den luktar gott och funkar bra, när man väl klarat av omställningen så känns det väldigt bra. Inte superdyr heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska jag kolla upp! Tack för tipset!

   Radera
 5. Maria åker bergs saltdeo funkar på mej, brukade svettas ganska mycket men aldrig några fläckar under armarna, inte ens efter cykelturen till jobbet på morgonen;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju superbra! Jag har varit supernöjd med andra produkter från henne så den ska jag kolla upp. Tack!

   Radera
 6. Har testat saltsten o Urtekrams deo utan att känna mig nöjd. Vad som däremot funkar wonder för mig är bikarbonat, kokosolja, majsstärkelse (antar att den länkas i gör egen eko-deo högre upp?). Inget kli, bara lite svett i extremfall, o ingen dålig doft! Enda nackdelen är att det kan bli gula fläckar på vita kläder, osäker på om det är bergamottoljan jag har i min deo för doft eller om det är något av de andra tre sakerna... tror dock mest att det är bergamottoljan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att höra att det funkar! Jag fick feeling och beställde grejer från den där fina hemsidan som Erika länkar till här ovan. Det ska bli kul att leka skönhetsprodukttillverkare :)
   Får jag fråga hur ditt recept ser ut? Vilka proportioner etc? Peppen!

   Radera
  2. Jag blandar 15 ml kokosolja, 15 ml majsstärkelse och 5 mil bikarbonat. Värmer oljan lätt i vattenbad och rör ihop allt. Har man allt hemma går det nästan snabbare att göra än att köpa deo.

   Jag tvättar även håret med bikarbonat, som använder kokosolja till a-l-l-t, inkl hårinpackning, body- och ansiktslotion, i mat m.m! En dunderkräm är vad det är.

   Radera
 7. Urtekrams funkar inte alls på mig. Dr Hauschka (osäker på stavningen här) däremot, superbra! Och dryg, räcker länge. Sen gillar jag att flaskan ser lite lyxig och "dyr" ut, larvigt nog;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte det minsta larvigt, I'm with you on this one! Tack för tips!

   Radera
 8. Denna, tipptopp i mina ögon! �� http://www.sasco.se/product.html/sasco-deodorant-aluminiumfri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Jag älskar alla dessa tips! TACK!

   Radera
 9. Eilas deo funkar för oss. Maken och jag delar den med svag lavendeldoft. Vi letade ett tag efter något som inte skadade svarta t-shirts i ull.

  SvaraRadera
 10. Nu sabbar jag feelingen här. Men var försiktig just med eteriska oljor. De är allergiframkallande för mig. Kanske man inte behöver parfym? Jag har testat massor med ekologiska produkter eftersom jag har känslig hy. Det finns absolut bra ekologiska produkter. Men jag reagerar alltid med kli och torr hy pâ produkter med eterisk olja. Föredrar därför mer klassiska apoteksprodukter för känslig hy. Nu gäller detta bara mej som alltid varit känslig. Men ville ändâ informera om det vad gäller oljorna som är väldigt koncentrerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som jag har tänkt göra själv gör jag utan någon doft/eterisk olja men tack för varningen i alla fall!

   Radera
 11. http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/0001/29/giftig.html

  SvaraRadera
 12. Du har säkert redan hittat denna blogg, men hon har iaf väldigt många recensioner om eko hudvård, här är en om deos:
  http://www.naturligtsnygg.se/mina-basta-ekologiska-deodoranter/

  //Erica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis hittat till henne och gillar den mycket. Det var faktiskt i hennes shop som jag köpte deo och lite andra ekogrejer också!

   Radera