söndag 12 april 2015

Egen ekodeo recept ett

Under de senaste två veckorna har använt mig av en deo som jag blandat till själv. Receptet fick jag här i bloggen av Mimmi och den har inte bara funkat, den har till och med funkat bra! Den klappade igenom totalt någon dag och jag tänker att det är så här det blir med aluminiumfria alternativ. Effektivitetsnivån hänger ihop med hur den generella svettnivån på människan (dvs jag) den aktuella dagen samt kanske, eventuellt, på hur väl man (jag) applicerat?

Den här deo blandar man ihop själv i en liten skål – eller man kanske till och med köper sig en fin liten burk – och sedan smetar man in den med händerna i armhålorna. Först gjorde jag en enkel sats som räckte i drygt två veckor, på bilderna här har jag gjort en dubbel. Ingredienserna är sånt som man har hemma eller i alla fall kan hitta i sin närmsta mataffär (Maizena, kokosolja och bikarbonat) och kostnaden blir pytteliten, särskilt i jämförelse med vad många ekoalternativ kostar.

Så här ser receptet ut:
15 ml kokosolja
15 ml majsstärkelse (tex Maizena)
5 ml bikarbonat

Det vill säga: 1 msk kokosolja (om den är fast måste den smältas först i vattenbad), 1 msk Maizena och 1 tsk bikarbonat. Rör ihop, applicera. Lätt som en plätt!

Jag har valt att inte tillsätta någon eterisk olja eller parfym i min, utan gillar den svaga förnimmelsen av kokos som just kokosoljan adderar. Jag gissar att man kan ersätta den oljan mot någon annan om det är så att man inte tycker om doften. Mitt förslag då är mandelolja.

Min syster undrade hur den kändes i armhålan och jag skulle säga att den känns som vilken krämig deo som helst. Maizenan gör att den känns lite torr och kokosoljan gör att det blir lent.

Härnäst ska jag testa att göra en annan variant på deo. I den ska man ha sheasmör och potatismjöl bland annat. Spännande! Och med det menar jag just det. Det ÄR spännande att hålla på och mixtra och joxa och vara en egen liten skönhetsmixolog i den här ekosatsningen som jag gör med mina armhålor som experimentområde.

Ps. Här kan ni läsa om mina tidigare försök och erfarenheter:
LP-plattans comeback
Tips på effektiva ekodeos
Ekodeotest ett

8 kommentarer:

 1. Spännande! Jag är också lite av en svettare och har ännu inte vågat mig på varianter utan aluminium... Kan tänka mig att din krämvariant bör smetas på med rena händer? För svett börjar väl lukta i kombination med bakterier.. Om inte annat får man väl skaffa en liten pensel ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tror jag att det är med bakterierna så jag är mycket noga med att tvätta både armhåla och hand innan applicering haha hej hej från gränslöst land!

   Radera
 2. Åh vad kul! Jag har också tänkt att göra egen deo någon gång i mitt liv men har en ganska lång startsträcka för detta projekt. Nu har jag dessutom 3-4 deosar som jag tycker funkar bra och då är behovet liksom inte lika stort. Men nån gång så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När dina 3-4 deosar tagit slut om en sisådär ett eller två år så har du i alla fall ett bra tips att gå på här :))))

   Radera
 3. Alltså Erika, detta låter ju som en aktivitet för Haga. Ser fram emot detta pyssel när jag kommer hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh ja! själv ser jag mest fram mot att du ska komma hem överhuvudtaget. inte för att jag inte njuter av dina rapporter men ändå. jag gillar ändå lite mer när du är på rätt planhalva på jordklotet. (fast pratade så sent som idag om hur mycket jag ser fram mot att följa med dig på safari någon gång i framtiden!!)

   Radera
 4. Sicket fn fint tips på egen ekodeo! Har följt dina instruktioner och nu använt det en gång. Men saken är den att nu när den stått i burk sen igår så har det stelnat. Har jag gjort något fel eller ska det vara så? Hur har du isåfall applicerat den? Ja här är det inne på minsta detalj!
  / Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. min stelnar ibland och blir _väldigt_ rinnig ibland och jag har förstått att det har med temperatur att göra. När torktumlaren går och jag har min lilla burk nära den = rinnig så du kan du testa att ställa den lite varmare? Om den inte är FÖR fast så tycker jag att den har funkat att applicera i alla fall genom att mjuka upp den lite mellan fingrarna först.
   Kul att du testar! Heja oss och våra fria armhålor!

   Radera