måndag 24 november 2014

Veckans veckomeny vecka 48

Jo. Jag blev swept of my feet. Lappskojs var inte bara gott utan jättegott. Trots att jag blivit överbevisad två veckor i rad så är jag ändå inte övertygad om Ulfs smakpreferenser när det gäller att hitta recept. Denna vecka har han tänkt ge sig på Karelska piroger som jag trodde var klassiska köttfärspiroger men som visade sig vara något helt annat. Dialogen såg ut något så här:
- Nej nej, Erika, sa Ulf, dom är vegetariska. Det är prioger som man fyller med typ risgrynsgröt och äter med äggsmör.
Mitt svar var lika spontant som ärligt:
- Fy f*n vad äckligt! Det måste vi ju testa!
Ja, som ni märker försökte jag rädda stämningen skapad av min avsaknad av filter där i slutet.

I övrigt är det ju första advent på söndag och det ska vi fira med att äta en rätt som vi blev serverade på en av våra julresor för några år sedan. Då gick turen till Hamburg och vår första lunch var en traditionell julrätt i Tyskland: rödkål som var kokta i glöggkryddor som serverades med knödel och grillat ankbröst. Vi har gjort vår egen variant som till stor del görs på halvfabrikat, vilket passar oss perfekt dagar som dessa, men jag är helt övertygad om att denna anrättning skulle bli så fantastiskt ännu mer god om man bemödade sig om att göra rätten från grunden. Men det får bli ett annat år.

Fördelningen med 50/50 vegetariskt och animaliskt håller i sig och det är jag mycket stolt över. Om någon av er har ett tips på en vegetarisk vardagsrätt så skulle jag bli mycket glad och tacksam över ett sådant.

Nå, så här ser vår meny ut för veckan som heter 48:

Veg: Falafel
Veg: Karelska piroger
Veg: Quornfärsgryta(Oggifavorit)  
Veg: Pasta pesto
Veg: Röda linsbiffar med rostade rotfrukter och chevrékräm
Fläskfilé med kantareller och pasta
Tonfiskbiffar med mos (Oggifavorit)
Lövbiff och tärnad potatis
Biff med morots- och risnudelsallad
Glöggkokt rödkål med stekt gnocchi och grillad kyckling

Ps. Jag ska även göra dessa, Nigellas chokladkolor med pistagenötter, för nu är det väl ändå dags att börja laga och (prov)smaka julgodis? Jaaaa!!!

11 kommentarer:

  1. Karelska piroger med äggsmör är SÅ gott, hoppas du gillar. Men jag har nog aldrig karelska piroger till middag, frukost eller mellis serveras det nog som i mitt kök. Låter som en fin matvecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, prefekt input och pepp! Dig litar jag på helt och fullt när det kommer till smaker och vågar därför hoppas på en trevlig måltid. Som lunch till helgen blir det nog perfekt!

      Radera
  2. Åh, ser gärna ett recept på de där röda linsbiffarna om möjligt, låter som det skulle kunna vara väldigt mumsigt. Och den där Biff med morots- och risnudelsallad bara måste jag testa snart också, låter galet gott även det... fast jag lämnar bort koriandern, jag kan bara inte bli kompis med färsk koriander.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där linsbiffarna är ett eget påhitt som jag håller på att förfina. När jag känner mig nöjd kommer det ett recept jag lovar!

      Radera
    2. Det låter perfekt det :-)

      Radera
  3. Mån- Ungspannkaka m fläsk och lingon
    Tis- Pasta och "broccolipesto"
    Ons: Risotto (tänker skaldjur)
    Tors: Spansk tortillas
    Fre: gott och blandat från saluhallen.

    Vi jobbar nu på att komma på lätta middagar. Lätta som i inte så tunga. Men med ett barn som inte tål mjölk-soja-ärtprotein eller deras släktingar så är det lite svårt men med lite letande.

    I helgen ska jag ge mig på och baka veg. ostkaka m saffran tänkte jag. Jag älskar ostkaka och saknar det så vi får väl se om det kan funka som ersättning.

    Det är här tonfiskbiffarna kommer i från! De gjorde vi sist du tipsade och E älskade verkligen dom. Vi gjorde även en variant med citronzest och koriander och hade nudlar till. Det blir en helglunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom där tonfiskbiffarna är verkligen helt fab just för att man kan variera dom i oändlighet! Din variant låter mycket smarrig så det måste vi testa!
      Prova även den här risotton, så himla god med ett smör till. Kanske inte så lätt och helnyttigt med smöret just men OJ så gott :) http://erikakanberika.blogspot.se/2012/05/kramig-tomatrisotto-med-citron-och.html

      Radera
    2. Nyttigt behöver det absolut inte vara höll jag på att säga ;) men lätt att laga och äta ska det vara och den risotton passar solklart in! Jag bara äälskar risotto som är sådär simmig. Det värsta är ju när risotton är som en klump av ris bara.

      Radera
  4. En kompis länkade just idag till DN som gjort en månadsmeny som ska vara mer vegetarisk - jag har inte tittat så noga själv än, men kanske kan vara nåt? http://www.dn.se/mat-dryck/har-ar-alla-veckomenyer/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länk! Den måste genast granskas!

      Radera
  5. Hej! Som tvillingmamma och veckomatsedelsdyrkare så gillar jag verkligen din blogg! Klok, spännande och matnyttig! Hos oss äter vi vegetariskt med inslag av fisk. Min hetaste tips på snabb vardagsrätt just nu är en slags quesadilla som jag har hittat på i mina försök att få äldsta sonen att käka bönor. Ta valfria bönor (vi jobbar borlotti), ost, lite rödlök, salt, cayennepeppar och fryst koriander i en skål. Mixa till en smet. Bred ett lager av smeten på ett halvt tortillabröd. Vik ihop till en halvmåne och stek i lite smör och olja. Vi brukar ha någon typ av krispig sallad till samt tabasco för dom vuxna!

    SvaraRadera