söndag 8 december 2013

Årets julgodis: Chokladkolor med pistagenötter

Förra året fick jag ett helt oemotståndligt recept på julgodis här i bloggen. Det är en mycket rik och ganska mäktig chokladkola som i original kommer från Nigella. Den är inte bara dödligt god utan också hemskt enkel att göra. Man bara hackar mörk choklad, lägger i en kastrull, häller på en burk kondenserad mjölk och adderar en klick smör och lite salt. Sedan smälter detta under varsam omrörning för att avsluta med att blanda ner hackade pistagenötter. Då fick jag tipset att använda de saltade och oskalade varianterna och det rådet vill jag föra vidare. De har mycket mer crunch än den skalade, osaltade varianten samt att den där extra skjutsen av salt gör kolorna undviker att ramla ner i det kvalmiga smakfacket. Nästa punkt jag inte tycker att ni ska förhandla om är att kolorna ska förvaras i frysen. De håller sig mjuka och kan därför ätas på en gång när man tagit ut dem. De här kalla, mjuk/hårda, söt/salta kolorna är helt fabulösa. Jag lovar.

Okej, så här gör man Nigellas chokladkolor med pistagenötter:


Det här behövs:
350 g mörk choklad (minst 70%)
1 burk kondenserad mjölk
30 g smör
150 g pistagenötter (de saltade och oskalade är bäst)
Lite salt

Gör så här:
  • Hacka chokladen och lägg i tjockbottnad kastrull med kondenserad mjölk, smör och salt. Värm försiktigt och rör om tills det smält.
  • Krossa nötterna grovt.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner nötterna i chokladen.
  • Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15*25 cm. Jämna till och låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan med plastfolie och låt stå i kylskåpet ett par timmar innan du skär kolan i bitar. 
  • Förvara kolorna i frysen. De går att äta på en gång efter att man tar ut dem.  

Hur ser era julgodisplaner ut i år? Har ni några favoriter som ni kan tipsa om?

22 kommentarer:

  1. Jag undrar jag, hur den här chokladkolan blir om man tar ljus choklad och salta jordnötter istället? /hon-som-inte-gillar-mörk-choklad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde funka? Testa! Risken är kanske att de blir FÖR jäkla söta? Kondenserad mjölk är ju typ flytande socker :) Men prova gärna och hör av dig om hur det gick. Jag är egentligen en ljuschokladtjej jag med!

      Radera
  2. Låter riktigt smarrigt, det ska jag prova till jul!

    SvaraRadera
  3. Vi gör alltid Leilas Rocky Road. Buslätt och asgott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju onekligen en klassiker det där!

      Radera
  4. Men alltså! Alltså! Jag gjorde en fudge med kondenserad mjölk häri veckan, MEN: de ville inte stelna. Alltså alls. Slängde in dem i frysen över natten när jag givit upp med försöket att ha dem på balkongen, men dagen efter tog jag ut dem och de var lika mycket smet som när jag hällde alltihop i kastrullen. Frågade därefter diverse människor vad jag gjort för fel och ALLA sa att man MÅSTE koka fudge? Fastän jag upplyste dem om att jag faktiskt använt ett recept? Men dessa håller alltså ihop???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju inte någon expert alls när det kommer till sånt här men jag har också fått uppfattningen att man måste koka fudge upp till en viss temperatur så att den klarar typ ett kulprov?
      Med det i åtanke så är det lite konstigt att de här håller ihop men det gör dom. Jag har gjort den här "kolan" två gånger med prick samma resultat båda gångerna. Kanske är det något kemiskt som händer när man blandar mörk choklad, kondenserad mjölk och smör?

      Radera
  5. Svar
    1. Hade du bott närmare hade jag kokat en miljon kolor till dig min kära ynkliga vän!

      Radera
  6. Åhhhh!! De ser galet goda ut!!

    SvaraRadera
  7. Men vad kul att du gillade dem! Jag har just gjort min julranson och i går lyckades jag smygäta tre stycken utan att ongarna kom på mig. Win!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gilla är ett för svagt ord kära Hanna. I frickin LOVE dom där chokladbomerna! Tack igen för receptet!

      Radera
  8. Sötad kondenserad mjölk eller vanlig? /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hum ... finns det olika? Jag köper den som ser ut så här: https://www.handla24.se/Hovslatt/pc-12459-242-kondenserad-mjlk.aspx
      Och den är alltså sockrad :)

      Radera
  9. De här nötterna, är det 150 gram med eller utan skal som gäller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag funderat en del på själv, för jag vet faktiskt inte om jag ska vara ärlig. Och jag minns ju inte något heller! Men jag tror att det kanske har legat mellan 115-150 g _skalade_ nötter från gång till gång. Alla varianter har funkat! (men jag gissar att originalreceptet är att det ska vara 150 g skalade nötter).

      Radera
  10. Så sjukt goda! Redan gjort två satser :) Favvon just nu är att hacka ner chokladkolan i vaniljglass och... voila... har man en cookie dough glass look alike
    / Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen LÄGG AV! vad gott! Du måste ju vara något slags geni. Samt: jag har också gjort två satser redan ... hehe.

      Radera
  11. Hej! Dom här har jag tänkt på i flera veckor och nu är jag här och tassar kring julrecepten igen.
    Fasen vad jag längtar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAG VET!! Jag är så sugen på just dessa jag med! Nästa helg blir det nog en omgång tror jag, nej _vet_ jag ^^:))))

      Radera